Lutikka
Luteen elinkaari
Sänkykupit
Ulostejälkiä
Lutikka
Lutikka
Luteen elinkaari
Luteen elinkaari
Sänkykupit
Sänkykupit
Ulostejälkiä
Ulostejälkiä

MIKÄLI HALUATTE PÄÄSTÄ EROON LUTEIHIN LIITTYVÄSTÄ TUHOLAISONGELMASTANNE, OTTAKAA YHTEYTTÄ MEIHIN. ME HOIDAMME SEN!

Luteet

Luteet (esimerkiksi lutikka eli seinälude, Cimex lectularius), samoin kuin sen toukkien eri vaiheet, imevät ihmisestä verta useimmiten yöllä, kun ihminen nukkuu. Luteen puremakohtaan ei monille tule mitään sen kummempia seuraamuksia, mutta joillekin taas luteen sylki saattaa aiheuttaa kutinaa ja kirvelyä, joskus jopa turvotusta tai paukamia.

Luteita havaitaan ympäri Suomea, erityisesti paikoissa, joissa yövytään lyhytaikaisesti kuten esimerkiksi motelleissa, hotelleissa ja laivoissa. Rakennuksissa se leviää huoneistosta toiseen ennen kaikkea putkistoja, tuuletus- tai kaapelikanavia pitkin. Se leviää myös sänkyjen ja vuodevaatteiden välityksillä. Lisäksi turistit tuovat niitä kotiinsa ulkomailta.

Päivisin luteet oleskelevat huomaamattomasti mm. sängyissä, tapettien halkeamissa, taulujen ja seinävaatteiden takana sekä lattialistojen raoissa. Niiden esiintymisen huomaakin helpoiten pienistä tummista ja pyöreähköistä ulostejäljistä.

Luteen tunnistus

Lude on 2-5 mm pitkä (aikuinen yksilö saattaa olla jopa 8 mm pitkä) ja litteä haittaeläin.

Väritykseltään se on useimmin ruskea, mutta ravitsemattomat yksilöt saattavat olla huomattavasti vaaleampia, lähes värittömiä.

Ludetilanteeni kartoitus

Arveluttaako ludetilanteenne?

Halutessanne ammattituholaistorjujamme tulevat paikan päälle ja kartoittavat asuntonne ludetilanteen.

Käytössämme on toimialamme uusimmat ja tehokkaimmat menetelmät. Tarvittaessa otamme mukaamme myös ludekoiran, jonka jäljiltä yksikään lude ei jää löytämättä!

Mitä voin tehdä itse?

Asunnon sekä siellä asuvien ihmisten ja tavaroiden yleinen siisteys ja puhtaus ovat luteiden helpoin ja tärkein torjuntakeino. Luteiden pääsyä sänkyynne voidaan myös vaikeuttaa mm. erilaisin sänkykupein ja ludeteipein, joita saa myös meidän kauttamme.

Mikäli olette joutuneet ludeongelman eteen kaikista mahdollista ennaltaehkäisevistä keinoista huolimatta, ottakaa yhteyttä meihin. Me poistamme sen!

Torjunta

Luteiden torjunta

Ensin tilanteen selvitys ja kohteeseen yksilöidyn torjuntasuunnitelman tekeminen. Sen jälkeen tehokas ja laadukas torjuntakäsittely.

Käytämme torjunnassamme erilaisia menetelmiä jotta saavutamme parhaan mahdollisen lopputuloksen mahdollisimman nopeasti. Pyrimme myös välttämään mahdollisimman paljon biosidien käyttöä.

Lisätietoja käyttämistämme torjuntamenetelmistä saatte tuholaistorjujiltamme. Ottakaa yhteyttä meihin, jotta pääsette eroon luteista.