Rotta
Kotihiiri
Rotta
Rotta
Kotihiiri
Kotihiiri

MIKÄLI HALUATTE PÄÄSTÄ EROON HIIRIIN TAI ROTTIIN LIITTYVÄSTÄ TUHOLAISONGELMASTANNE, OTTAKAA YHTEYTTÄ MEIHIN. ME HOIDAMME SEN!

Jyrsijät

Rotat ja hiiret tunnistaa yleensä pitkästä ja pyöreästä vartalosta sekä myös pitkästä hännästä. Yleisimpiä Suomessa tavattuja haittaeläimeksi tai jopa tuholaiseksi luokiteltavia jyrsijöitä ovat hiiret, rotat, myyrät ja päästäiset.

Rotat ja hiiret asuvat ympäri maapalloa, yleisimmin ihmisten läheisyydessä. Sisätiloissa rottiin ja hiiriin törmää yleisimmin kellareissa, varastoissa, ullakoilla sekä viemäreissä. Jyrsijöillä on erityinen kyky sopeutua erilaisiin elinolosuhteisiin ja niitä tavataankin täten ympäri Suomea.

Paitsi että rotat ja hiiret tekevät tuhojaan syömällä ruoka-aineita, ne ovat silti pääasiassa hygieniaongelma, sillä ne levittävät monia tauteja ulostamalla ruoka-aineisiin. Erityisesti rotat ovat tunnettuja tarttuvien tautien (esim. rutto, salmonella ja Weilin tauti) levittäjiä sairastumatta niihin kuitenkaan itse. Lisäksi molemmat, niin hiiret kuin rotatkin, voivat saada jyrsimällä esimerkiksi sähköjohtoja mittavaakin epäsuoraa tuhoa (esim. tulipalot) aikaan.

Tunnistus

Rotalla (Rattus norvegicus) on, kuten kaikilla jyrsijöillä, pitkä häntä. Rotta on väriltään joko melko tasaisen ruskea tai sitten hieman tummempi (Musta rotta, Rattus rattus). Hiirestä rotan erottaa parhaiten koon perusteella, sillä pituudeltaan rotta voi olla lähes 30 cm ja se voi painaa jopa 600 grammaa.

Kotihiiri (Mus musculus) on väriltään melko tasaisen ruskeanharmaa, vatsapuoli on kuitenkin hieman vaaleampi kuin selkäpuoli. Aikuinen kotihiiri voi painaa 12-25 g ja sen vartalon pituus voi olla 6-10 cm. Hiiren häntä on saman mittainen kuin sen vartalokin. Kotihiiren läsnäolon tunnistaa myös sen virtsan voimakkaasta hajusta (asetylamidi) ja myös pienistä ulostepapanoista

Metsähiiri (Apodemus flavicolli) taas on kotihiirtä hieman kookkaampi. Aikuinen metsähiiri painaa jopa 50 g ja sen pituus voi olla jopa 13,5 cm. Sillä on kellertävän- tai ruosteenruskea selkä, valkea vatsa ja kellertävä ”vyö” kaulan yllä sekä myös poikkeuksellisen suuret silmät sekä korvat. Ensisilmäys otuksen pitkään siimahäntään paljastaa, ettei kyseessä kuitenkaan voi olla rotta. Se on viime aikoina yleistynyt ja siten vallannut elintilaa kotihiireltä. Näin ollen talojen ullakoilta pyydystetyistä hiiristä suurin osa onkin nykyään metsähiiriä.

Ennaltaehkäisy

Kiinnittäkää huomiota nk. ennaltaehkäisevään torjuntaan. Esimerkiksi:

  • rakennusta korjaamalla sekä saumoja, koloja ja rakoja tiivistämällä
  • tuuhean kasvillisuuden ja ulkopuolisten kiipeilymahdollisuuksien (puut) harventaminen
  • säilyttämällä kaikki elintarvikkeet mahdollisimman jyrsijätiiviissä astioissa / varastotiloissa

Mikäli hiiriin tai rottiin liittyvä tuholaisongelmanne ei ratkea ennaltaehkäisevin keinoin, ottakaa yhteyttä meihin. Me hoidamme sen!

Hiirien ja rottien tehotorjunta

Jyrsijöiden torjunta on meillä aina yksilöllistä, riippuen jyrsijöiden määrästä sekä alueesta, jolla niitä esiintyy. Yksilöllinen torjuntasuunnitelma onkin avain menestykseen myös teidänkin jyrsijäongelmassanne.

Yleisesti kaikissa jyrsijöihin liittyvissä tuholaisongelmissa käytämme apuna loukutus- ja syötitysmenetelmiä, jossa ammattikäyttöön tarkoitettuja laadukkaita ja siistejä asemia sijoitetaan strategisiin paikkoihin. Asemien tyylikäs ulkonäkö sekä optimoitu koko mahdollistavat myös niiden melko huomaamattoman sijoituksen. Käyttämiämme mekaanisia tai sähköisiä asemia ovat mm. erittäin tehokkaat ja silti täysin myrkyttömät Victor Multi-Kill Electronic Mousetrap (linkki YouTube) ja Rataway GN A24 (linkki YouTube).

Hiirien ja rottien jatkuva torjunta

Teidän kannattaa kysyä myös sopimuskäytäntöämme. Silloin sijoitamme asemat pysyvästi jyrsijöiden kulkureiteille. Tarvittaessa toki muutamme asemien paikkaa ja määrää. Asemien säännöllinen tarkastus ja niistä tarkka raportointimme kertovat teille jyrsijätilanteenne reaaliaikaisesti. Ammattitaitoiset tuholaistorjujamme pitävät huolen siitä, että monitorointi- ja syöttiasemat ovat kunnossa ja toiminnassa vuoden jokaisena päivänä. Näin saamme pysäytettyä jyrsijät ennen kuin ne muodostuvat ongelmaksi ja myös niiden aiheuttamat tuhot saadaan estettyä.

Tehokkaan jyrsijätorjunnan peruselementti onkin meillä ennaltaehkäisevän torjunnan ja biosidisten torjunta-aineiden tasapainoinen yhdistelmä.

Ottakaa yhteyttä meihin kun tarvitsette tuholaistorjuntapalvelua jyrsijöitä (esim. hiiriä ja rottia) vastaan!