Skip to content

Ampiaiset

Ampiaiset (Vespidae), mehiläiset (Anthophila) ja kimalaiset (Bombus) sekoitetaan usein toisiinsa, vaikka ne ovat täysin eri lajeja, ja myös ulkomuodoltaan selvästi erilaisia.

Kaikki edellä mainitut lajit kuuluvat pistiäisten (Hymenoptera) lahkoon ja myrkkypistiäisen (Aculeata) ryhmään. Mehiläinen ja kimalainen kuuluvat edelleen mesipistiäisten (Apidae) lahkoon. Eli näin ne kaikki ovat mettä ja siitepölyä ravinnokseen käyttäviä myrkkypistiäisiä. Kaikilla lajeilla onkin ryhmän nimen mukaisesti myrkkypiikit. Ampiaiset käyttävät sitä saaliin lamauttamiseen sekä puolustautumiseen, kun taas mehiläinen ja kimalainen pistävät ihmistä yleensä vain puolustaessaan pesäänsä.

Ampiaispesän poisto

Tun­nistus

Ampiaisella (kooltaan noin 18-25 mm) on läpikuultavat siivet, takaruumiissa poikkijuovat ja myrkkypistin.

Mehiläisen (kooltaan noin 12-20 mm) keskiruumis taas on tiheäkarvainen ja takaruumiissa ruskeita tai mustia poikkivöitä.

Kimalainen (aikuinen kooltaan noin 25 mm) taas on kokonaisuudessa paksu ja karvainen. Osa kimalaisista on mustakarvaisia ja keltaraitaisia, osalla taas keskiruumis on punaruskea tai vaalean kellanharmaa.

Pesä

Ampiainen:
Talvehtivan kuningattaren esimerkiksi maahan, räystään alle tai ullakolle rakentama paperimaisen harmaa lähinnä puuaineksesta koostuva pyöreä pesä, jossa on suuaukko alhaalla ja sisällä kennosto.

Kimalainen:
Talvehtivan kuningattaren (muut yksivuotisia) esimerkiksi maaonkaloon, kannon koloon, lahoavaan puuhun tai seinärakenteeseen rakentama harmaata kananmunakennostoa muistuttava pesä.

Mehiläinen:
Elävät ensisijaisesti yhteiskunnissa ihmisen rakentamissa kennostoissa, joten niitä esiintyy Suomessa pääosin vain tarhattuna – viime aikoina mehiläislajikkeita on tosin tavattu Suomessa myös luonnonvaraisinakin.

Ampiai­sten torjunta eli ampiais­pesän poisto

Torjuntakeinona on ensin pesän paikallistaminen (eli hyönteisten liikkeen seuranta) ja sen jälkeen pesän ammattitaitoinen ja tehokas poistaminen tarvittavine suojavälineineen.

Pesän poisto pyritään tekemään ensisijaisesti vain mekaanisesti, mutta tarvittaessa myös pyretriiniä sisältävän sumutteen avulla.

Ottakaa yhteyttä meihin kun tarvitsette tuholaistorjuntapalvelua ampiaispesän poiston kanssa!